Thursday, July 4, 2013

Beijing Summer Trip @ cuti sekolah 7D/5N - part 3

Hari ke 3 di Beijing, agenda kami dibawa ke Tien Nam Men Square & Forbidden City. Cuaca hujan renyai2 tapi org masih berpusu2 memasuki kawasan tersebut. Oleh kerana masa yg diambil utk pusing berjalan kaki dijangka selama 3 jam.. ramai yg tak sanggup. So kami sepakat memilih utk berlegar-legar di sekitar Tien Nam Men Square je.

mmg hotel ade menyediakan payung utk pengunjung2

 Human & Hazlan

 Hello !! Is it me you looking for..?


acara wajib sbg kenangan

                                   yg nie tak sure...                                  China railway museum


Dataran yg pernah mencetuskan revolusi anak2 muda

Nak jalan di dataran ini pun dah lenguh kaki ... di bangunan blkg tu ade di simpan mayat Mao zhe Tung yg diawet dan di simpan dlm crystal. Untuk orang tempatan, sekatan yg agak keras terutama kpd anak2 muda yg datang berkunjung. Kerajaan tidak mahu sejarah lama berulang lagi.



Kung fu master


bunga & Bonda, berpisah tiada......
posing sakan.....

Tianjin @ Bullet Train

Hari ke 4 , agendanya ialah menaiki Bullet train @ keretapi laju... Waktu pergi, kelajuannya mencecah 289km/h dan semasa pulang kelajuannya mencecah 292km/h.  Pengalaman yg amat bermakna buat diriku yg tak pernah merasa menaiki bullet train.


bergambar di stesen keretapi laju di Beijing. 

Kali nie tripod tak bawa... so tak der la gambar teman sekali. Makcik2 & pokcik2 nie pun begitu teruja utk nak merasa naik keretapi laju. Tapi ade juga yg rasa takut kerana memikirkan KTM kat Mesia kot...

Dah mcm kat airport

Sabor cikgu..!!! takut kena tinggal le tu....


bersama anakku yg ke-3, irdina

Harraz, Huzair & ummi

Cikgu Uda, Ayahandaku & Cikgu Mat

Hjh Rodiah, Hjh Aishah & adik Attiyah



Hazlan merangkap bonzer utk Hj Hussin

Hjh Solehah, Rahmah & Hasnah

stewardess CRH sdg menjual pelbagai souvenir bullet train

Dr Akmar & bondanya, Hjh Hamidah

Humam & Dalila bersama Opah

Hj Uda & Hjh Intan 

kelajuan yg sempat dirakam 285km/h ( tp ade yg sempat tgk sampai 292km/h)

Hjh Noorul & Saodah @Afiat

acara wajib, berposing beramai-ramai di hdpn Bullet train

keadaan di dlm bullet train

laluan ke koc sebelah... toilet nya seperti di dlm kapal terbang tetapi lebih luas


begitu eksklusif kafeterianya


bandar Tianjin

Food mall

Food Market/Street - x begitu sesuai utk muslim sbb TIADA yg halal melainkn permainan dan minuman

masa utk makan






Selepas selesai makan, kami singgah solat di New Mosque of Tianjin. 


view dari luar masjid

beriktiqaf di New Mosque of Tianjin



CULTURE Village 

Gula kapas di Culture Street, 10 yuen

Dalila, Harraz & Atok

Begitu bersih


Harraz di depan kedai kipas

walaupun cuaca agak panas, soppin' tetap soppin'



View bandar Tianjin ketika musim panas

Abang bujang, Hazlan

Setelah selesai, kami pulang semula ke Beijing dgn menaiki Bullet Train. Tapi bila sampai di Beijing, kami kena jalan agak jauh kerana bas tidak akan menjemput di depan √°rrival gate'. hampehh tul la. Perangai komunis tu abih2.....


berminat ke Beijing, Tianjin , contact ambe : hjfawi@gmail.com

No comments: